måndag 15 november 2010

Häxjakt på Västgöta nation

Västgöta nationsteater (VGT) tar i höstens produktion tag i en av USA:s främsta dramatiker, Arthur Miller. Han har skrivit klassiker som En handelsresandes död, som ges på Dramaten just nu, Alla mina söner och Häxjakt. Den sistnämnda är det vi kan se i Uppsala den här veckan. Miller skrev pjäsen 1953, och den kan sägas vara en allegori för McCarthyeran i efterkrigstidens USA, men är baserad på historiska händelser.

På tisdag den 16 november är det dags för premiär och Joakim Sundh gör regidebut.

”Förra hösten satte vi upp Stormen av Shakespeare”, säger Joakim, ”och efter en av föreställningarna satt vi på någon pub och pratade om förslag framtida pjäser. Jamie Edwards, som är producent för Häxjakt, la fram idén om den här pjäsen och jag tyckte att den lät häftig. Efter att ha undersökt den närmare presenterade jag idén för teatergruppen och vi bestämde oss för att sätta upp pjäsen.”

Västgöta nationsteater har funnits i sin nuvarande form sedan början av 1990-talet. De spelar vad som faller de in; allt från barnteater till tunga samhällskritiska stycken, teater eller spex, stora uppsättningar eller mindre middagsunderhållningar. Det brukar bli en större uppsättning per termin, och i höstens uppsättning är det inte mindre än 16 skådespelare på scen.

Även i VGT:s uppsättning utspelar sig pjäsen år 1692. ”Vi gör det så historiskt vi kan” säger Joakim, och menar att det i pjäsen definitivt finns kopplingar till vår tid. Det handlar om masshysteri, faran med svartvita ideologier, när man är så säker på att man själv har rätt att man ser allt avvikande som ondskefullt. I pjäsens jakt på syndabockar blir det i första hand kvinnor med lågt anseende som råkar illa ut. Detta är ämnen som inte är isolerade vare sig till 1600-talets häxprocesser eller till jakten på kommunister i USA, de är högst aktuella även idag.

---

Häxjakt spelas 16-19 november kl 19.00 och 21 november kl 16.00 på Västgöta nation. Pris: 80 kronor, ej nationskort. Biljetter kan förbokas via kuratorsexpeditionen på Västgöta Nation, tel: 018-13 63 60.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar