onsdag 17 november 2010

Vakna upp med Värmlandskören

Lördagen den 20 november är det dags för höjdpunkten i Värmlands nations 350-årsjubileum, nämligen Värmlandskörens jubileumskonsert ”Ett uppvaknande”. På Uppsala Konsert & Kongress utlovas en annorlunda konsert med en imponerande samling gäster: Håkan Hagegård är konferencier, den tidigare körmedlemmen och numera operasångerskan Karolina Andersson, folkmusikgruppen Väsen och violinisten Mia Marin.

Körens dirigent Alexander Öberg känner sig musikaliskt rätt lugn inför konserten på lördag. Det är en annan sak när det gäller lokalen. Stora salen på UKK är inte gratis att hyra, och det är en välanvänd lokal. Därför får kören komma dit först klockan åtta på lördag morgon.

”Vi får hoppas att det inte blir några oväntade överraskningar med tekniken”, säger Alexander när jag pratar med honom på telefon. När kören fick möjlighet att göra en större konsert i samband med jubileumsåret ville man ta vara på möjligheterna att använda UKK:s teknik och scenrum. ”Det blir inte en vanlig körkonsert med sång och en konferencier som talar mellan styckena. Jag kan tycka att körer ofta är lite lata, det räcker att man står och sjunger. Till den här konserten vill vi göra något mer” säger han. Namnet på konserten, ”Ett uppvaknande”, säger något om vad det är som väntar. Konserten börjar i gryningen och blir livligare mot slutet, något som märks såväl i repertoaren som i scenografi och ljussättning.

Alexander har lett kören i tre år, och sjöng innan dess i kören. Han har även studerat klassisk arrangering i Malmö och har under sin tid i Uppsala gjort arrangemang åt Allmänna sången, Uppsala Akademiska Kammarkör och Orphei Drängar. Detta är dock hans sista projekt med kören, i vår slutar han som dirigent. Under den här tiden har kören utvecklats, de har spelat in en skiva och konserten på lördag kan vara den största produktionen någonsin för kören. ”Det är dags för någon annan att ta över”, säger Alexander, ”det är nyttigt för kören att inte göra samma sak om och om igen.”

Värmlands nationskör är en stor kör, 56 sångare varav hälften är tjejer och häften killar. Det är ovanligt med så jämn könsfördelning i nationskörerna, och när jag frågar om det beror på tur eller strategisk planering säger Alexander att det kan ha varit tur till en början. ”När vi sedan lyckats få med många killar är det lättare att få de nya killarna att stanna, man slipper sitta och vara ensam första tenor…”

Konserten på lördag avslutar jubileumsåret på Värmlands. Samtliga gästartister har kopplingar till nationen på ett eller annat sätt. Karolina Andersson är som sagt gammal medlem i kören. Håkan Hagegård är värmlänning och hedersledamot på nationen. När han blev tillfrågad tackade han ja direkt, han tycker mycket om nationen och dess kulturliv. Mia Marin är barndomsvän med en av körens medlemmar, och gift med Mikael Marin i Väsen. Olov Johansson, också medlem i Väsen, är dessutom gift med en tidigare ordförande i kören, så cirkeln är sluten.

---

Ett Uppvaknande ges 20 november på Uppsala Konsert & Kongress. Biljetter köps via ticnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar